data uitgummen nws

Google zoekresultaten op verzoek verwijderen

Terwijl velen alles uit de kast halen om zo goed mogelijk online gevonden te worden, is er een andere groep die er maar wat voor over heeft om zijn/haar zoekresultaten te laten verwijderen. Sinds vorig jaar moet Google mensen de gelegenheid geven om zoekresultaten in bepaalde gevallen te laten verwijderen. Binnen een jaar kreeg Google meer dan 250.000 verwijderingsverzoeken voor 910.000 unieke url’s. 15.000 verzoeken voor 54.400 url’s kwamen vanuit Nederland. 

Van de Nederlandse verzoeken is 42,7% daadwerkelijk ingewilligd, oftewel: 20.000 url’s. Wereldwijd lag het percentage op 41,3%. Dat zijn 320.000 verwijderde url’s. De meeste url’s zijn van Facebook, ProfileEngine en Google Groups. Ook YouTube, Badoo en Twitter zijn populair. 

Hoewel Google van het Europese Hof de zoekresultaten op verzoek moet verwijderen indien informatie niet meer relevant is en/of iemand onevenredig schaadt, is zij het daar niet mee eens. Zij beoordeelt de verzoeken daarom streng. Gezien het een Europese wet betreft, verwijdert Google ook enkel de url’s van haar Europese websites en niet van Google.com.  

 

Laatste nieuws